Kamu SM® Bilgilendirme

 

Mali Mühür Almak Artık Çok Daha Kolay

Mali Mühür Kullanıcılarının Dikkatine,

E-Defter uygulamasına geçmesi gerekmekle birlikte henüz mali mühür sertifikalarını temin edemeyen mükellefler hakkında duyuru için tıklayınız.

Mali Mühür Kullanıcılarımızın Dikkatine !

Mali Mühür Sertifikasını teslim alan kullanıcılar “Nasıl Kullanacağım” linkine tıklayarak açılan sayfadaki adımları sıra ile gerçekleştirdikten sonra sertifikalarını kullanabilirler.

Mali Mühür Sertifika Hizmetleri Hakkında

TÜBİTAK BİLGEM bünyesindeki Kamu Sertifikasyon Merkezi (Kamu SM), Mali Mühür Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısının (MM ESHS) işletilmesi, yedeklerinin alınması, garanti ve bakımı ile ilgili faaliyetleri yürütmeye yetkili tek kuruluştur.

MM ESHS sistemi tarafından üretilen sertifikalar, Gelir İdaresi Başkanlığı'nca Vergi Usul Kanunu kapsamında yapılan düzenlemelerde kullanılmak üzere, tüzel kişi, diğer kurum, kuruluş ve işletmelere ait verilerin bütünlüğünün, kaynağının ve içeriğinin garanti altına alınması ile elektronik ortamda muhataplarına iletilmesi ve saklanması sırasında güvenliğin ve gizliliğin sağlanması amacıyla tasarlanmıştır.

MM ESHS tarafından aşağıda yer alan iki tip Sertifika üretilmektedir.

Mali Mühür Sertifikası (MÜS): Sertifika sahibinin Vergi Kimlik Numarası ve unvanı bilgilerini içerir. Bu sertifika kullanılarak e-fatura ve ilgili mevzuatla izin verilen diğer belgeler mühürlenir.

Güvenlik Hizmetleri Sertifikası (GÜS): Sertifika sahibinin Vergi Kimlik Numarası ve unvanı bilgilerini içerir. Bu sertifika kullanılarak e-fatura ve ilgili mevzuatla izin verilen diğer belgeler şifrelenebilir.

3 yıl geçerliliği bulunan bu sertifikalar bir adet akıllı kart içinde yer almaktadır. Bu kartlar mini akıllı kart okuyucu ile sahibine teslim edilmektedir.

Akıllı kartların garanti süresi 3 (üç) yıldır. Garanti süresi, akıllı karta yüklü Sertifikanın üstünde yazan geçerlilik başlangıç tarihi ile başlar.

Sertifika sahibinin HSM (Hardware Security Module) kullanmayı tercih etmesi halinde sertifikalar, TÜBİTAK BİLGEM personeli veya yetkilendirdiği alt yüklenici gözetiminde HSM cihazına yüklenmelidir. Sertifikaların yükleneceği HSM ürünü tavsiye edilen standartlara uygun olan cihazlardan seçilmelidir. Ayrıca HSM kullananların kendi yedek sistemlerini kurmaları veya yedek bir HSM bulundurmaları gerekmektedir (Tavsiye edilen HSM modelleri için tıklayınız).